Cernavoda este in pericol?

Number of View: 1814

La Fukushima s-a anuntat alerta de gradul 7. Adica ceva mai periculos decat Cernobil din 1986.

Si toate au inceput cu un cutremur, de fapt o multime de cutremure ce au zguduit Japonia din temelii, dintre care unul de 9,0 grade Rither. Intrebarea ce se naste in sufletul multor romani este: Cernavoda ar suporta o asemenea zguduire?

Cel mai probabil nu. Insa suntem mangaiati de faptul ca specialistii romani in seismologie nu vad existenta unui potential cutremur mai mare de 7,5 grade in Romania.

Sa fim linistiti? “Cu siguranta!” spun autoritatile. Si totusi. Am invatat noi ceva din tragedia Japoneza? Dar din sutele de calamitti ce s-au intamplat in ultimii ani pe mapamond? Ne culcam pe urechea aia surda: “la noi nu va fi asa de grav“. La fel spune si omul care a consumat mai multe paharele si apoi incepe goana nebuna pe sosele cu peste 150Km/h, sperand ca nu i se va intampla ceva tocmai lui.

Realitatea ne arata in toata istoria faptul ca inevitabilul este inevitabil, si ca ceva ce nu s-a intamplat inca se poate intampla oricand. Suntem noi oamenii din 2011 atat de bine cunoscatori in stiinta numita seismologie? Nu, absolut nu. Plus ca, ceva poate sa nu mearga bine la o centrala nucleara, nu neaparat in urma unui cutremur. Si daca se va intampla tragedia, ce va fi, ce va urma? O tara poluata, copii nostri  cu sanatatea distrusa, viitorul intr-o ceata intunecata, intr-un viitor incert.

Leave a comment